Pırlantanın Özellikleri Nelerdir?
18 Temmuz 2022Doğada sınırlı şekilde bulunan ve yüzyıllardır mücevher sektöründe değer gören pırlanta, kadınların en severek kullandığı değerli taşların başında gelir. Yüzüğünden küpesine, bilekliğinden kolyesine kadar çok sayıda kadın mücevher çeşidinde pırlanta kullanımı yaygındır. Pırlanta özellikleri, özellikle model ve fiyat karşılaştırması yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında gelir.
Pırlantanın özelliklerini dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; kesim özellikleri, berraklık özelliği, renk ve karat ağırlığı olarak sıralanabilir. Tüm pırlantalar, bu dört başlık üzerinden değerlendirilerek sınıflandırılabilir. Bir pırlantanın değerli olup olmadığını ya da farklı bir pırlantayla kıyaslandığında hangi artı özelliklere sahip olduğunu söyleyebilmek için bu özelliklerin ne anlama geldiğini bilmek gerekir.
Berraklık Özelliği Ne Anlama Gelir?
Pırlantalar doğal taşlar olduğundan üzerlerinde doğanın parmak izleri olarak adlandırılan bazı lekelerin görülmesi muhtemeldir. Bu lekeler bazı kısımlarda çok sert bazı noktalarda ise belirli belirsiz hal alabilirler. Hatta çoğu durumda bu lekeler ancak profesyonel mücevher ustalarının mercek altında incelemeleri sonucu görülebilir. Pırlanta içeriğinde leke olması, parlaklığını ve ışık geçirgenliğini bir miktar artıracaktır. Bu durum pırlantanın değerinin düşmesine neden olur. Berraklık pırlanta özellikleri içerisinde fiyat üzerinde etkisi neredeyse en çok olan özelliklerden biridir. Ancak yine de bir pırlantanın toplam değeri dört başlığın tamamı bir arada değerlendirildiğinde ortaya konulabilir. Pırlantalar berraklık derecelerine göre gruplara ayrılarak belirli harflerle temsil edilirler. Genellikle pırlanta ürün sertifikası üzerinde bu harf değerini görmek mümkündür. Bilinen en berrak pırlanta FL kodu ile gruplandırılırken, doğada son derece ender rastlanılan taşlardır. Taş üzerindeki leke ve yoğunluk artarken, pırlanta grupları P1, P2 ya da P3 gibi farklı harflerle temsil edilerek ilerler.
Pırlantanın Karat Ağırlığı Ne Anlama Gelir?
Pırlantanın karat değeri, taşın ağırlığını niteleyen bir tanımdır. 1 karat değerine sahip pırlanta yaklaşık olarak 200 miligram ağırlığındadır. Standart bir kesimde ortalama 6,45 mm çapına sahiptir. Satışta olan pırlantalar genel olarak 1 karatın altında ağırlığa sahiptir. Aynı zamanda bir tasarımda, toplam değeri 1 karat ya da üzerinde olan çok sayıda küçük karatlı pırlanta olabileceği de unutulmamalıdır. Bir pırlantanın karat değeri arttıkça fiyatı doğal olarak artış gösterir. Ancak nihai fiyatının belirlenmesinde karat özelliğinin yanı sıra diğer özelliklerinin de önem taşıyacağı unutulmamalıdır. Tektaş pırlanta özellikleri arasında, pırlantanın karat değeri fiyat üzerinde oldukça etkilidir.
Pırlantanın Renk Özelliği Ne İfade Eder?
Pırlantalar, D ile Z arasında harf kodlarıyla nitelendirilen renk aralığında olabilir. Tamamen renksiz olan pırlantalar doğada nadir rastlanan taşlardandır. D, E ve F grubundaki bu renksiz pırlanta taşlar sadece çok özel tasarımlarda yer alan nadir taşlar olarak bilinir. Harf grubunda Z’ye doğru ilerlendikçe pırlanta rengi sarıya doğru dönmeye başlar. Özellikle M harfi sonrasında gözle görülebilen bir sarılık ortaya çıkacaktır. Pırlanta sertifikasında pırlanta renginin harf ile belirtilmesi önemlidir.
Pırlantanın Kesim Özelliği Ne Anlama Gelir?
Pırlantanın, incelediğimiz 3 temel özelliği taşın doğal yapısından kaynaklı özelliklerdir. Çoğunlukla müdahale edilemeyen bu özellikler, taşın değeri üzerinde önemli rol oynasa da insan eli ile yapılan kesim, pırlanta değeri üzerinde diğer özelliklere göre daha belirleyici olabilmektedir. Baget ve zümrüt kesim, pırlanta dünyasında uygulanan iki temel kesim tekniğidir. Baget kesim, pırlantanın daha etkileyici ve şık görünmesini sağlarken zümrüt kesim, taşın olabildiğince parlak ve gösterişli olmasında etkilidir. Yine pırlantanın derin ya da yüzeysel olarak kesilmiş olması, pırlantanın değerinin belirlenmesinde önemlidir. Pırlantanın hatalı olarak kesilmesi ise hem ömrünü kısaltacak hem de değerini ciddi oranda düşürecektir.